PROJECT: SCOOR EEN BOEK!

 

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Eén op de tien kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal – en leesproblemen. Willem II Betrokken wil dit probleem samen met Bibliotheek Midden-Brabant tackelen door het project ‘Scoor een Boek!’, een sportief leesproject voor kinderen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs.

Kinderen worden uitgedaagd om in tien weken tijd zoveel mogelijk boeken te lezen. Het project is, naast lezen, een combinatie van sport en amusement, wat voor extra motivatie zorgt bij leerlingen. Het doel van het project is het aanwakkeren van het enthousiasme voor lezen.  

Aftrap SeB

Het initiatief is een aantal jaar geleden gestart in het noorden met een samenwerking tussen FC Groningen en Biblionet Groningen. Het succes wat het daar heeft, zetten we sinds 2018 voort in Tilburg.

Het project duurt 10 weken en is opgezet als een voetbalwedstrijd met een aftrap, de rust en het fluitsignaal. Tijdens de aftrap ontvangt de klas van een leesconsulent een grote selectie boeken, een scoreposter met een stapel voetbalstickers én een motiverende videoboodschap van één van de Willem II-spelers. Hij daagt leerlingen uit om in de 10 weken daarna zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Halverwege het project -tijdens ‘De Rust’- is er opnieuw een videoboodschap van de speler en gaat de leesconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je jouw boeken? 


Na 10 weken klinkt het fluitsignaal in het Koning Willem II stadion. Er volgt een sportieve afsluiting met een WOW-factor voor alle kinderen en uiteraard wordt het aantal ‘gescoorde’ boeken bekend gemaakt. De leerlingen gaan langs diverse sport- en spelonderdelen en proberen daar als klas de sportiviteitsprijs mee te behalen. De winnende groep mag met de hele klas een voetbalwedstrijd bij Willem II bezoeken.

Scoor een Boek! kent inmiddels 2 edities bij Willem II en ook in 2020 krijgt dit mooie project weer een vervolg.

Bekijk hieronder de aftermovie van 2019:


 

Bibliotheek Midden-Brabant