PROJECT: SCOOR EEN BOEK!

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Een op de tien kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal -en leesproblemen. Willem II Betrokken wil dit probleem samen met Bibliotheek Midden-Brabant tackelen aan de hand van het project ‘Scoor een Boek!’, een sportief leesproject voor kinderen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs.


Kinderen worden uitgedaagd om tien weken lang zoveel mogelijk bezig te zijn met boeken lezen. Het project is, naast lezen, een combinatie van sport en amusement, wat voor extra motivatie zorgt bij leerlingen. Het doel van het project is het aanwakkeren van het enthousiasme voor lezen.
 

Aftrap SeB

Groot succes
Het initiatief is een aantal jaar geleden gestart in het noorden met een samenwerking tussen FC Groningen en Biblionet Groningen. Dat bleek een groot succes te zijn. Om deze reden is Willem II Betrokken in 2018 ook met dit project gestart.

Opbouw
Het project duurt tien weken en is opgezet als een voetbalwedstrijd met een aftrap, de rust en het fluitsignaal. Tijdens de aftrap ontvangt iedere klas van een leesconsulent een grote selectie boeken, een scoreposter met een stapel voetbalstickers én een motiverende videoboodschap van één van de Willem II-spelers. Deze speler daagt leerlingen uit om in de tien weken daarna zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.
 

De rust
Halverwege het project -tijdens ‘De Rust’- is er opnieuw een videoboodschap van de speler en gaat de leesconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je jouw boeken?  

Fluitsignaal
Na tien weken klinkt het fluitsignaal in het Koning Willem II stadion. Er volgt een sportieve afsluiting met een WOW-factor voor alle kinderen en uiteraard wordt het aantal ‘gescoorde’ boeken bekend gemaakt. De leerlingen gaan langs diverse sport- en spelonderdelen. Voor iedere klas is er een leuk presentje en daarnaast mag de winnende klas een wedstrijd van Willem II bezoeken. 

Aantal edities
Scoor een Boek! kent inmiddels drie edities bij Willem II, waarvan editie 2020 vanwege het coronavirus een aangepaster schema kende. Hierbij was het fluitsignaal aan de hand van een sportdag helaas niet mogelijk. Hierdoor is de editie van 2020 grotendeels digitaal aangeboden. Op dit moment wordt er al hard gewerkt aan de vierde editie.
In 2019 was er wel een fluitsignaal aan de hand van een sportdag. Bekijk hier de aftermovie van deze editie:


 

Bibliotheek Midden-Brabant