Succesvol 'Scoor een Boek!' gaat verder

Succesvol 'Scoor een Boek!' gaat verder

‘Voetbal en lezen, een mooie combinatie,’ vonden Willem II, Willem II Betrokken en de Bibliotheek Midden-Brabant. De drie partijen slaan deze maand de handen wederom ineen met het leesproject Scoor een Boek!  De komende tien weken nemen 23 verschillende basisscholen uit Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Tilburg deel aan dit leesproject. Na Ben Rienstra vorig jaar, moedigt dit jaar Pol Llonch leerlingen in deze periode aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

'Hé, de juf van de bieb!' De leerlingen van groep 5 van basisschool De Regenboog in Goirle hadden leesconsulent Cristel van Amersfoort al wel eens eerder op school gezien. Maar vandaag is Van Amersfoort anders uitgedost dan vorige keer: met een Willem II-sjaal om, vertelt ze dat ze die middag is gekomen voor De Aftrap van een bijzonder leesproject.  

Doel van Scoor een Boek! is het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen om daarmee hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Is dat nodig? Helaas wel: 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als we dit probleem niet aanpakken, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden.

Tien weken lang boeken scoren
Cristel is niet met lege handen gekomen: ze heeft een krat vol nieuwe jeugdboeken meegenomen, een stapel scoreposters én speciale videoboodschap van Pol Lonch, die hen aanspoorde komende tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te gaan scoren. 

Tekst gaat verder onder video


Voor elk boek dat ze lezen, mogen kinderen een speciale sticker plakken op de scoreposter in de klas. Leesconsulente Cristel vertelt in de klas dat het bij dit project niet gaat om de snelheid waarmee je boek leest, maar om het plezier. 'Voor ieder kind is er een boek te vinden dat diegene leuk vindt.' Directeur Frans Haarbosch van De Regenboog kan zich hier helemaal in vinden. 'We vinden het belangrijk dat onze leerlingen ervaren hoeveel plezier je aan lezen kunt beleven. Leesbevordering vinden we erg belangrijk omdat dat enorm helpt bij de ontwikkeling. Onze ervaring is dat hoe groter de betrokkenheid van een kind bij het lezen, hoe beter het werkt. Scoor een Boek zorgt voor een enorme betrokkenheid.'

De kracht van sport
Geert uit groep 6 is in ieder geval al enthousiast: 'Ik vond lezen altijd best saai, maar hoe vaker ik het doe hoe leuker ik het vind. Dat hebben ze goed bedacht van Scoor een Boek, daarmee wordt het nóg leuker om te lezen. Ik ga vooral de grappige én spannende boeken lezen die in het boekenkrat zitten. Ik vind het altijd lastig om te kiezen wat ik wil gaan lezen, maar met zo'n krat wordt het me veel makkelijker gemaakt.'

Scoor een Boek! startte enkele jaren geleden in Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land. Vorig kalenderjaar werd 't project ook voor het eerst in Tilburg gestart. Dit jaar wordt het project mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Q-Promotions.

Sportieve afsluiting
Op dinsdag 16 april zijn alle 23 klassen uit de regio die meedoen aan Scoor een Boek! te gast in het Koning Willem II stadion. Daar organiseert Willem II Betrokken een sportief slotevenement, waarbij verschillende Willem II-spelers aanwezig zijn. Deze afsluiting is ook het moment waarop 'De Eindscore' bekend wordt gemaakt: het totaal aantal gelezen boeken!

 


 

Laatste nieuws