Rabo Willem II Foodtour feestelijk afgesloten met Foodclinic

Rabo Willem II Foodtour feestelijk afgesloten met Foodclinic

Voor de allereerste keer vond woensdag de Rabo Willem II Foodclinic, dé afsluiter van de Rabo Willem II Foodtour, plaats in het Koning Willem II stadion. Zo'n kleine 100 leerlingen van Basisschool 't Schrijverke uit Goirle, Hubertus uit Tilburg en Willibrordusschool uit Alphen mochten tijdens de Foodclinic aan de slag met vier verschillende onderdelen; een gezonde lunch maken, een quiz, sportactiviteiten op het veld en uiteraard een officiële rondleiding door het stadion. Aan het einde van de dag werd de winnaar van het maatschappelijke project, die gekozen is op basis van ingestuurde vlogs van de klassen, bekend gemaakt. De winnende klas mag naar de wedstrijd Willem II - Vitesse op 24 april aanstaande.

Het is nog vroeg wanneer de eerste leerlingen arriveren bij het Koning Willem II stadion. Het is een spannende, maar tegelijkertijd leuke dag. Vandaag mogen de groepen 7 en 8 van drie verschillende scholen de Rabo Willem II Foodtour, het project waar ze de afgelopen maanden druk mee bezig zijn geweest, feestelijk afsluiten. De uitgekozen scholen zijn geselecteerd op basis van ingestuurde vlogs. Tijdens het project werden de leerlingen namelijk uitgedaagd om over verschillende onderwerpen uit het lesprogramma met betrekking tot gezonde en duurzame voeding te vloggen. In diverse filmpjes gaven Willem II- spelers en –trainers, voedingsdeskundigen en agrariërs tekst en uitleg. Acteur Leo Alkemade gaf de leerlingen in deze filmpjes een vlogopdracht. 't Schrijverke, Hubertus en de Willibrordusschool voerden deze opdracht het beste uit en zijn dus de scholen die tijdens de Foodclinic strijden om de winst. 

 

Invloed
Meester Nick van Basisschool 't Schrijverke is met zijn groep 8 een van de klassen die deel mag nemen aan de Foodclinic. De afgelopen maanden zijn zij fanatiek aan de slag gegaan met het project. 'De Rabo Willem II Foodtour is mij en mijn klas erg goed bevallen. De jeugd spreekt dit concept met het interactieve lesprogramma en de vlogs die ze daarbij zelf mogen maken erg aan. Het feit dat Willem II hierbij betrokken is maakt het natuurlijk extra tof.' Het interactieve lesprogramma van het project heeft niet alleen invloed op de leerlingen, maar ook op de meester: 'aan de leerlingen merkte ik al dat ze steeds meer water gingen drinken in plaats van frisdrank, maar ook ik zelf ben me er meer bewust van geworden hoe ongezond frisdrank eigenlijk is én hoeveel voedsel we stiekem weggooien. Ik heb laatst zelfs een smoothie gemaakt van restjes voedsel die ik normaal gesproken weg zou gooien. Ik denk een goed voorbeeld om te laten zien dat het project daadwerkelijk effect heeft.'

Op eigen initiatief
Ook Meester Martijn van Basisschool Hubertus is enthousiast over het project: 'het is erg leuk om te zien dat de kinderen in de klas geheel op eigen initiatief aan de slag gaan met verschillende onderdelen uit het lesprogramma. Zelfs buiten schooltijd. Dat we nu uitgekozen zijn om deel te nemen aan de Foodclinic is echt een kers op de taart. We mochten zelfs met de bus naar het stadion komen, dus dat maakt het echt een soort van schooluitje. Ik heb net even gepolst en er was nog maar één iemand ooit hier in het stadion geweest. Voor de kinderen, en natuurlijk ook voor mezelf, is deze dag echt een unieke ervaring. Nu nog hopen dat we winnen natuurlijk, dan kunnen we in april nog eens terug komen voor de wedstrijd'. Wissal, een van de leerlingen van meester Martijn, was degene die aan de slag ging met het filmen en monteren van de vlogs van de klas. 'Ik vond dit erg leuk om te doen en heb er ook veel van geleerd. Ik ben nu ook steeds méér gezonde voeding lekkerder gaan vinden. En, in plaats van twee keer in de week koop ik nu nog maar een keer in de week chips. Ook een vooruitgang, haha'.

De winnaar
Nadat alle leerlingen zich hebben uitgeleefd bij de sportactiviteiten, de handen uit de mouwen hebben gestoken bij het maken van de gezonde lunch, de hersenen gekraakt hebben bij de quiz en alle indrukken hebben verwerkt van de rondleiding door het stadion, rest er nog maar een ding. Het bekend maken van de winnaar. Een spannend moment voor de klassen, maar er kan er natuurlijk maar een de winnaar zijn. En dat is... groep 8 van de Basisschool Hubertus. Deze klas zien we terug op 24 april in het Koning Willem II stadion tijdens de wedstrijd Willem II - Vitesse. De eerste editie van de Foodclinic zit er op en is er een om niet te vergeten.

 

Toin Damen

Laatste nieuws