‘Knutsel het goed voor elkaar’ activeert jong en oud

‘Knutsel het goed voor elkaar’ activeert jong en oud

De verbindende kracht van Willem II reikt verder dan het spelletje en bereikt veel meer mensen dan alleen voetballiefhebbers. In de aanloop naar Kerstmis, een feest van verbroedering, nam Stefan Lanslots, directeur en eigenaar van AVEC en maatschappelijk partner van het eerste uur van Willem II Betrokken, het initiatief om jong voor oud en oud voor jong iets te laten maken.

Omdat de missie van AVEC is om op een maatschappelijk verantwoorde en duurzame manier het leven van mensen leuker, creatiever en kleurrijker te maken, was het voor de creatieve makers van het Tilburgse bedrijf niet moeilijk iets te bedenken om jong en oud met elkaar te verbinden. Jongeren maken een kaart en ouderen haken een muts, en in de week voor kerst worden de gemaakte cadeaus uitgedeeld. Het netwerk van de stichting Willem II Betrokken zorgt ervoor dat beide partijen bij elkaar gebracht worden. Lanslots hierover: ‘Willem II Betrokken is de meest efficiënte partij om de maatschappelijke verantwoordelijkheid van AVEC te concretiseren. In de relatief korte tijd van haar bestaan (vier jaar, red.) heeft de stichting met haar projecten, zoals Playing for Success, Football Memories, Libra Fit en Fundag contacten opgebouwd met belangrijke (maatschappelijke) organisaties in de regio, zoals de basisscholen, ContourdeTwern en stichting Met je Hart. Dat zijn de precies de organisaties waarmee ons idee gerealiseerd kan worden’.

De Stappen
Basisschool De Stappen heeft al enkele jaren een goede relatie met Willem II Betrokken. De leerlingen nemen deel aan Scoor een Boek! - een project dat het lezen stimuleert - en de RaboWillemII FoodTour waarin ze worden uitgedaagd tot een gezonde levenswijze. Directeur Maarten Verberne: ‘De spelers van Willem II zijn rolmodellen voor onze leerlingen. Ze hebben een voorbeeldfunctie en hun gedrag wordt overgenomen. Ook aan het project ‘Knutsel het goed voor elkaar’ doen wij graag mee. Niet alleen vanwege de kans een prachtige Willem II muts te krijgen, maar vooral omdat ook onze leerlingen zich ervan bewust zijn dat ouderen het lang niet altijd gemakkelijk hebben in deze coronatijd. De leerlingen mochten immers hun eigen opa’s en oma’s lange tijd niet of bijna niet ontmoeten’.

e

ContourdeTwern
Ook Jenny Schram, sociaal werker bij ContourdeTwern, kent Willem II Betrokken al jaren. ‘Op mijn initiatief konden zestig ouderen samen met hun kleinkinderen enkele jaren geleden naar een wedstrijd van Willem II. Een schitterende ervaring’. Toen Schram hoorde van het knutselproject was ze meteen enthousiast. ‘In mijn werk ervaar ik dat veel ouderen zich door de coronamaatregelen eenzaam voelen. Alle gezamenlijke activiteiten in de wijk- en buurthuizen vielen weg. Veel vrouwen gaven zich meteen op om de mutsen te haken of te breien’. De vrouwen, zoals van het breiclubje “het wollige schaap” willen meteen beginnen. ‘Misschien is het mogelijk om in het Koning Willem II stadion aan de gang te gaan’ opperde een van de vrouwen. ‘Dan zien we elkaar nog eens’. 

Met je hart
De Stichting ‘Met je hart’, met afdelingen in Tilburg, Oisterwijk en Goirle, herkent het probleem van de eenzame ouderen. De stichting zet zich het hele jaar in om kwetsbare mensen met elkaar te verbinden. ‘Maar dat is nu even anders’, geven Annemarieke Lamper-Wegdam en Kim van Baal van de afdeling Goirle aan. Door corona is eenzaamheid onder ouderen de afgelopen maanden verder toegenomen. In deze periode hebben wij ze extra aandacht gegeven door onder andere veelvuldig te bellen, wenskaarten te sturen, maaltijden te brengen, digitale ontmoetingen en het Met je hart matinee op landelijke televisie’. Lamper-Wegdam vervolgt: ‘We zijn dan ook erg blij met dit initiatief, alhoewel veel van de ouderen op wie wij ons richten niet in staat zijn een muts te haken.’ De 2500 kaarten die de basisschoolleerlingen gaan maken zullen de doelgroep van Met je hart zeker bereiken. ‘Die kaarten zullen onze deelnemers koesteren, zeker omdat er veel zijn die Willem II al sinds de kampioenschappen in de jaren vijftig een warm hart toedragen.’

Knutsel het goed voor elkaar
Het idee van Lanslots om via Willem II Betrokken Midden-Brabanders met elkaar te verbinden, is een schot in de roos. Het is een gerichte actie om in de donkere dagen voor Kerstmis jong en oud te activeren en te laten voelen dat ze er voor elkaar zijn. Een project dat een duurzame plaats zal krijgen binnen de groeiende lijst van betekenisvolle projecten van de maatschappelijke tak van de Tricolores. In de woorden van Suzanne Albregts: ‘Een mooie, warme actie die perfect past bij de verbindende rol die we hebben als Willem II Betrokken. Jong en oud knutselen iets voor elkaar. En mensen die niet meer kunnen knutselen worden blij gemaakt met een fijne kaart in de bus.’

k

Toin Damen

Laatste nieuws