'Ik voel me echt deelnemer van het geheel'

'Ik voel me echt deelnemer van het geheel'

Vier slechtziende supporters en hun begeleiders namen tijdens Willem II – Heracles plaats op de zogeheten field seats. Met behulp van twee commentatoren en koptelefoons konden zij de wedstrijd van A tot Z volgen. 'Het is een goede zaak dat hiermee proeven gedaan worden', vertelt Vincent van Soelen (46). Hij begeleidt zijn goede vriend Corné van Ierland (49) tijdens de wedstrijd.

De ogen van Corné begonnen ruim twintig jaar geleden achteruit te gaan na een skivakantie. Hij zag vaker vlekken en flitsen en besloot daarom de huisarts te bezoeken. Die dacht in eerste instantie aan sneeuwblindheid, maar er bleek iets anders aan de hand. 'Ik heb een ziekte waardoor cellen maar voor zeventig procent functioneren', vertelt Corné. Ook zijn ogen hebben daaronder te lijden waardoor Corné nu nog ongeveer vijf tot tien procent ziet.

Vak K
Niet handig voor het volgen van een voetbalwedstrijd, al kan dat op meerdere manieren. Zo zitten Corné en Vincent normaliter in vak K. 'Ik probeer dan zelf een verslagje voor hem te verzorgen', vertelt Vincent. 'Al kan hij uit de sfeer en het commentaar van supporters om ons heen ook veel afleiden.'

Corné, uiterst links

'Het veld is slecht hè?'
Tijdens de proef voor supporters met een visuele handicap verzorgen twee commentatoren vanaf de perstribune het verslag. 'Er wordt aan een stuk door gepraat zodat ik niks mis', zegt Corné. Af en toe zet hij zijn koptelefoon een klein stukje af. Zo kan hij de sfeer van de KingSide ook nog meekrijgen. 'Het veld is slecht hè?', vraagt hij dan aan Vincent. Een conclusie die hij trekt naar aanleiding van het verslag, waarin hij hoort dat veel spelers uitglijden. 

Genoten
Voor de goal van Holmén was eigenlijk geen commentaar nodig. Het geluid van de KingSide en andere tribunes spreekt voor zich. Alle supporters springen op uit hun stoel, luid joelend. Kort voor het eind van de wedstrijd wordt ook gehoor gegeven aan het verzoek op te staan voor Willem II. 'Ik voel me echt deelnemer van het geheel op deze manier', glundert Corné. Na een stevige hand van Freek Heerkens zit de proef er voor vandaag op. Corné heeft genoten. 'Super dat dit op deze manier kan. Zo hoef ik nog lang niet achter de geraniums te gaan zitten.'

First Impression
De tests met de 'blindentribune' worden mede mogelijk gemaakt door First Impression, dé audiovisueel partner van Willem II. Stichting Willem II Betrokken heeft als doel om bij alle thuiswedstrijden van Willem II de blindentribune mogelijk te maken. 

Toin Damen / Geert van Erven

Laatste nieuws