Clubliefde als basis van Football Memories

Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van Willem II en het 5-jarig bestaan van Willem II Betrokken vond op donderdagmiddag 7 oktober een symposium plaats over het project Football Memories. In een nauwe samenwerking met de Bibliotheek LocHal werd een gevarieerd en rijk programma aangeboden. In een goed gevulde Kennismakerij loodste Jeroen Latijnhouwers de deelnemers op een voortreffelijke wijze door het programma. 

Na een optreden van het ZuiderWind Kwintet met de mars Koning Voetbal wordt de opening van het symposium verricht door Martin van Geel (algemeen directeur Willem II) en Rolph Dols (wethouder gemeente Tilburg). Martin van Geel benadrukt de grote meerwaarde van dit project voor Willem II. Het brengt hem tot de stelling dat de maatschappelijke waarde van de club wellicht net zo groot is als de sportieve waarde. Rolph Dols is blij met de impact van alle activiteiten van Willem II voor de stad en vooral voor de wat meer kwetsbare burgers. Hij geeft Willem II daarvoor een groot compliment.

Drie presentaties

Willem II Football Memories richt zich op supporters en oud-spelers die te maken hebben met ouderdom, dementie, geheugenverlies of eenzaamheid. In drie inleidingen wordt ingegaan op achtergronden en betekenis van het project. Initiatiefnemer én Willem II’er in hart en nieren Arjen Pijfers vertelt over de werkwijzen en laat zien met welke materialen er gewerkt wordt. Dat dit alles wat doet in en met onze hersenen laat psycholoog Robin van den Kieboom zien. Hij gaat vooral in op wat emoties uit het verleden kunnen doen en dat die dankzij foto’s en verhalen op latere leeftijd teruggehaald kunnen worden. Hij houdt een pleidooi voor in beweging blijven, plezier maken en daardoor ‘geen jaren aan het leven, maar leven aan de jaren toevoegen’. Aukje Geubbels van de Eredivisie CV complimenteert Willem II met alle activiteiten van Willem II Betrokken en wijst op de betekenis van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor iedere voetbalclub.



Intermezzo’s

In het eerste intermezzo interviewt Jeroen Latijnhouwers oud-speler Wil Swaans over zijn carrière en over zijn rol als vrijwilliger bij Football Memories. Wil vertelt over de emoties die ervaringen bij deelnemers kunnen oproepen en hoe vrijwilligers daarmee omgaan. 

Ingrid van Loon en Anita Jacobs van GSBW zijn trots dat zij de eerste amateurvoetbalclub zijn die gestart zijn met Football Memories. Vol enthousiasme vertellen zij over de ervaringen en de reacties van de deelnemers. En eerlijk is eerlijk: het gaat over alles en niet alleen over voetbal. Een stimulans voor andere clubs en organisaties om aan de gang te gaan met dit initiatief. Na de pauze laat Jan Posthumus van Het Beweegburo de deelnemers bewegen om aan den lijve te ervaren dat een middag stil zitten ook niet alles is voor de mens. Het zijn oefeningen die ook op de bijeenkomsten van Football Memories uitgevoerd worden. Dat clubliefde belangrijk is voor Football Memories bewijst het volgende intermezzo, waarin Peter Année zijn beste elftal van Willem II en beste trainers presenteert. 

Het laatste intermezzo is voor Willem II-fan Frank van Pamelen. De ras-woordkunstenaar verhaalt over zijn eerste ervaringen voetballen met Willem II, de deelnemers zingen clubliederen en een variant op het Wilhelmus.

Leev’ Hoezee voor Willem II

Het symposium wordt afgesloten met een tweede optreden van het ZuiderWind Kwintet. In een nieuw arrangement spelen zij het clublied ‘Hup Willem II stoere kerels’ van de Trots van Tilburg. Na het symposium haasten velen zich naar het stadsbalkon van de LocHal en brengen een bezoek aan de bijzondere tentoonstelling ‘Leev Hoezee voor Willem II'.

Het symposium is mede mogelijk gemaakt door Standby Thuiszorg, het Tivolifonds en Het Laar.

Bericht delen