Bijzondere editie Football Memories

Bijzondere editie Football Memories

Onder de vlag van Willem II Betrokken wordt een aantal activiteiten georganiseerd om de betrokkenheid van de voetbalsport bij de samenleving te vergroten. Die doelstelling komt ook naar voren bij het project Football Memories. Bij Football Memories gaat het om het ophalen van mooie en dierbare herinneringen uit de rijke voetbalgeschiedenis van de Tricolores, maar ook om het versterken van sociale contacten. 

De bijeenkomsten zijn steeds een feest van herkenning, trots en onderlinge betrokkenheid. Iedere twee weken komen ongeveer 25 deelnemers naar het stadion om met steun van vrijwilligers herinneringen op te halen en ervaringen te delen. Medio februari kreeg Football Memories bezoek van enkele bijzondere gasten. 

Geschiedenis levend houden
Zo waren Zora en Tom Fadrhonc, de dochter en zoon van voormalig Willem II-trainer František Fadrhonc op bezoek. Ook Hanny en Gerrit Jan Feijt, de weduwe en zoon van de onlangs overleden legendarische doelman Chris Feijt, waren van de partij. Ook hoofdtrainer Adrie Koster nam uitgebreid de tijd om met de deelnemers en vrijwilligers een praatje te maken. Om zijn kennis over de geschiedenis van de club te toetsen onderwerpt Arjen Pijfers (initiatiefnemer Willem II Football Memories) hem aan een quiz. Daaruit kwam naar voren dat Koster hoopt dat toekomstige generaties die deelnemen aan Football Memories in het jaar 2050 met elkaar vol trots vertellen over de prestaties van de Tilburgers in 2019 - 2020. 
Op die manier wordt de geschiedenis van een club levend gehouden en als een belangrijk erfgoed van de regio doorgegeven naar volgende generaties. 

 

František Fadrhonc
František Fadrhonc ontvluchtte in 1948 het communistische bewind van Tsjecho-Slowakije en kwam in Nederland terecht. Dankzij de contacten van Karel Lotsy, voorzitter van de KNVB, kreeg hij in juli 1949 een contract aangeboden als hoofdtrainer bij Willem II. Het elftal dat hij onder zijn hoede kreeg had al de nodige prestaties geleverd als een ware doelpuntenmachine. Maar met Fadrhonc zou het echte oogsten pas goed beginnen. Fadrhonc geloofde in een wetenschappelijke onderbouwing van de beoefening van sport. Dat liet hij al direct blijken door veel aandacht te besteden aan techniek, fitheid, uithoudingsvermogen, wilskracht en een ijzeren discipline. Willem II werd onder zijn leiding landskampioen in 1951-1952 en 1954-1955. Daarmee werd in 1955 Willem II de eerste landskampioen van de betaalde competitie. Het derde landskampioenschap van de Tricolores.
Na Willem II was Fadrhonc nog trainer van Sportclub Enschede, Go Ahead Eagles en het Nederlands Elftal. Hij sloot zijn carrière af in Griekenland en op Cyprus. Hij overleed in 1981. Hij werd begraven in Goirle op ongeveer twee kilometer van het stadion van zijn geliefde Willem II.

Zora Fadrhonc en Hanny Feijt

Chris Feijt
Tijdens de bijeenkomsten van Football Memories vertellen de deelnemers geregeld over die glorieperiode en over Fadrhonc. En dat niet alleen door voormalige supporters uit die tijd, maar ook een speler als Chris Feijt. Toen het project Football Memories startte was Chris Feijt een van de eerste deelnemers. Voor de deelnemers en vrijwilligers van Football Memories was het een unieke ervaring dat Chris regelmatig liet zien hoe hij iedere dag nog de rek- en strekoefeningen van zijn grote leermeester Fadrhonc uitvoerde.
Bijzonder is dat Chris Feijt het graf van Fadrhonc regelmatig schoonmaakte en onderhield. Op woensdag 29 januari 2020 overleed Chris Feijt op 85-jarige leeftijd. Voor de aanvang van de wedstrijd Willem II – Heracles op 2 februari 2020 werd hij met één minuut stilte heel waardig en met grote dankbaarheid herdacht. 

Respect voor de geschiedenis
Voor de deelnemers aan deze middag was het bijzonder Tom en Zora Fadrhonc en Hanny en Gerrit Jan Feijt in hun midden te hebben. Zij waren zeer geraakt te voelen wat hun dierbaren hebben betekend voor de geschiedenis van Willem II en voor zoveel mensen persoonlijk. Vol bewondering, respect en waardering werd gesproken over deze twee grote helden uit de geschiedenis van de Tricolores. 

Tom Fadrhonc, Zora Fadrhonc, Gerrit Jan Feijt

Jos Derksen / Willem II Media

Laatste nieuws